Beste Apps For Productiviteit en Hoe Je Er Debiel Veel Mee Gedaan krijgt

Alhoewel je gewoontes de allerbeste app zijn voor productiviteit, zijn er wel een aantal apps om super productief te zijn. Hiervoor geld wel dat je de juiste software in je hersenen moet installeren – lees gewoontes. Je kan de meest krachtige tools hebben, maar als je ze niet goed kan gebruiken heb je er niks aan.

En dat brengt ons ook gelijk bij de eerste app

 1. Loop – Habit Tracker

” We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”

~ Will Durant

Gewoontes zijn het allerbelangrijkst. De mobiele telefoon is werkelijk een apparaat waar je debiel productief mee kan zijn, maar je moet dan wel de goede gewoontes voor het gebruik er van op bouwen.

Meet een habit tracker, kan je jezelf verantwoordelijk maken voor het volgen van die gewoontes.

Habit loop is zo’n tracker, met veel features zoals het bijhouden van aaneengesloten dagen, agenda’s, etc. Waarom deze app op nummer één staat in de lijst, is omdat het bijhouden van gewoontes de eerste stap is  het maken van nieuwe gewoontes. Het stelt je in staat om bij te houden hoe goed je het doet en of iets beter of slechter gaat.

 2. Microsoft OneNote

Het maken van notities is erg belangrijk voor productiviteit. Je hersenen zijn een geweldig hulpmiddel om ideeën te krijgen, maar een slecht hulpmiddel om ideeën op te slaan. Hier is een notitieboek of een app handiger voor. Het fijne aan Microsoft OneNote in tegen stelling tot EverNote is dat je al je notities gewoon gratis offline beschikbaar hebt. Zoeken werkt ook super snel, zelfs op de telefoon.

OneNote voor Android – is ook beschikbaar voor IOS – stelt mij in staat om de dode momenten op een dag super goed te benutten

Het is wel belangrijk om te zoeten naar een goede notitie structuur en workflow. Wat niet altijd fijn werkt is research op de telefoon, omdat je niet meerdere tabbladen tegelijk open hebt staan.

Mijn workflow voor het produceren van content is als volgt:

 1. Ik leg een idee vast in OneNote
 2. Op de PC maak ik een initiële structuur met alle punten die ik wil vertellen
 3. Onderweg hoef ik die structuur alleen in te vullen met OneNote voor android en kan je direct terug zien welke gedachtegang je had
 4. Ik heb een notitie boek met 3 sections: ‘Ideas’, voor de Initiële ideeën, Work in Progress voor blogs waar ik al een structuur voor hebt gemaakt (deze sectie open ik onderweg op de telefoon) en ‘Done’. De sectie done hoeft alleen nog maar even nagelezen te worden en online geplaatst te worden

 3. Microsoft Office

De mogelijkheden hiervan zijn echt eindeloos. Het is wel goed om 7 euro per maand uit te geven voor de betaalde versie, in plaats van een illegaal gedownloade versie. Dan heb je namelijk ook toegang tot offline OneDrive folders en kan je aan je presentaties werken.

Met Microsoft Office kan je letterlijk alles doen, zolang je maar van te voren plant. Om je creativiteit te helpen, dit zijn de dingen die ik onderweg gedaan heb met office.

 1. Een hele PowerPoint presentatie gemaakt. Soms maak ik alleen de outline en voeg ik de plaatjes later toe op de PC
 2. Een presentatie voorzien van notities. Als je lekker in de trein zit kan je in plaats van farmville best even je presentatie mentaal doornemen en alvast een outline maken van wat je wil zeggen. Ook kan je al bestaande notities gebruiken om je presentatie te leren en te oefenen met onder andere behulp van visualisatie.
 3. Aan je thesis werken in microsoft word.
 4. Je uitgaven bijhouden in Excel
 5. Benzine pomp prijzen bijhouden in Excel
 6. Kilometer afstanden bijhouden in Excel
 7. Even snel een document toesturen vanuit je OneDrive naar iemand die erom vraagt
 8. Potentiële klanten, bloggers, de apotheek en alle andere zaken die je aan het uitstellen bent email. Let wel op, de beller is sneller 😉

 4. Je Productiviteit bijhouden met Toggl

Toggl is een geweldig applicatie. Waar heb op neer komt is dit. Je kan een timer starten en stoppen en beschrijven met welke activiteit je bezig bent. Later kan je dit ook terug zien in een overzicht, hoeveel ben je bezig geweest op welk project en voor welke klant.

Met een beetje handigheid kan je dit ook terug zien in je agenda! Wat mij betreft is dit de ultieme ‘Accountability tool’.

Het helpt je ook focussen op de taak die je aan het doen bent, want je hebt een timer tikken en de taak beschrijving aan staan. Ideaal wat mij betreft. Met deze tool wordt direct duidelijk wanneer je wat meer had kunnen doen, wanneer je afgeleid was – van taak naar taak springt en of het werk wat je uitvoert ook daadwerkelijk aan je doelen of project bijdraagt.

5. Website en Applicatie Gebruik met Rescue Time

Hoeveel tijd heb je gister op YouTube, Facebook en Netflix gezeten? Deze app trackt je browser gebruik en categoriseert het automatisch voor je. Dit kan super ontnuchterend werken. Als je lekker bezig bent met binge watchen, dan heb je vaak niet door hoeveel tijd je er eraan verspilt hebt – als je plezier hebt of even wil ontsnappen van de werkelijkheid, dan gaat de tijd namelijk sneller.

Nu weet je het objectief. Deze app is gratis voor je mobiele telefoon en pc of mac. Er zijn veel statistieken beschikbaar zoals dag, week en maand weergaven.

Zo kan je bijvoorbeeld trends terug zien en daarop je acties aanpassen. Je ziet direct wat het eerste is wat je ’s ochtends doet en wanneer je qua energie er door heen zit (dan heb je vaak een hoop Facebook en YouTube, althans dat had ik vroeger vaak).

Daarop kan je andere taken verzinnen om te doen, of strategieën gebruiken om minder op bepaalde website te zitten.

Verder kan je ook doelen stellen, bijvoorbeeld het besteden van minder dan een uur aan entertainment op een dag. Een goede stok achter de deur.

Als je wat geld over hebt kan je ook betalen voor een premium versie. Hiermee kan je onder andere een ‘focus sessie’ starten en verder terug kijken in de tijd met statistieken.

6. Brainstormen met Simple Mind

Voor je hersenen is dit een stuk minder zwaar dan een heel artikel uit typen, maar des al niet te min erg belangrijk in product ontwikkeling of beslissingen maken.

Met simple mind kan je super fijn brainstormen en je mindmaps worden automatisch gesynchroniseerd met je PC. Deze app heeft een gratis versie, maar voor een eenmalige betaling heb je nog veel meer features.

 7. Sneller Typen met PhraseExpress of Textexpander

Vraag je vaak mensen dezelfde dingen met een kleine afwijking of elke maand een paar mensen het zelfde mailen. Met een Textexpander kan je aan de hand van een snelkoppeling, snel een zin typen

Dit kan handig zijn voor je iban nummer. Zelf blijf ik bezig met het opzoeken ervan, dus als ik nu IBAN intyp dan vervangt Texexpander dit met mij volledige rekening nummer.

Bij Ios zit dit standaard ingebouwd, maar voor android kan je de gratis versie van Textexapnder gebruiken. Als je iets wil waarmee je nog meer kan, kun je kijken naar Phraseexpress. Deze software is ook beschikbaar voor op je PC en stelt je instaat om hele templates op te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld een placeholder voor iemand naam of email toevoegen. Ook kan je input uit een formulier (wat je super eenvoudig kan samen stellen) in de uitvoer zetten.

Je moet hiervoor wel wat technischer zijn, maar als je vaak mensen benaderd voor dingen, dan is dit het geld meer dan dubbel en dwars waard. Zeker ook omdat je de shortcuts kan synchroniseren met je PC via Dropbox.

 Belangrijk om te weten

Het gebruik van apps heeft als doel je productiviteit te verhogen, dus dat kunnen twee dingen zijn:

 1. Je instaat stellen om onderweg te werken aan iets wat bijdraagt aan je doelen en projecten
 2. Je helpt bewust te worden van wanneer je tijd verspilt aan onzin en waarom.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je de basis in orde hebt zodat je een app gebruikt, en dat je niet gebruikt word door een app. Want aan het eind van de dag is een app een business plan van een software ontwikkelaar. Die software ontwikkelaar wil ook jouw tijd, aandacht en geld.

Om je niet door een app – vaak zie je dit met spelletje – te laten gebruiken kan je het beste ervoor zorgen dat je:

 1. Een goede, ontspannen werkhouding hebt. Dat wil zeggen werken zonder te oordelen en met zo min mogelijk stress
 2. Notificaties en zoveel mogelijk andere dingen die om je aandacht vechten uit hebt staan

Kijk ook van te voren welke taken je lekker vind om onderweg te doen. Door vooruit te denken en te plannen en te testen, kan je op ‘dode’ momenten in de dag (tijdens het reizen, of wachten bijvoorbeeld), veel meer gedaan krijgen dan je denkt.