De Excuses die we gebruiken om onszelf van het werk te houden… en wat er aan te doen

Iedereen heeft het wel, je wil graag iets doen, maar als puntje eenmaal bij paaltje komt dan begin je er niet aan! In deze blog verkennen we de redenen waarom dat zo is, waarom dieren dit niet hebben en hoe je op een zelfde manier kan beginnen aan alles wat je wil doen: zonder stress

we kunnen veel leren van dieren. Mieren bijvoorbeeld zijn de grootste werkers in het dieren rijk. Ze denken dat niet na en dien het werk wat ze moeten doen gewoon. Wij mensen daarin tegen kunnen wel denken met onze cortex. Alhoewel dit zeer bevorderlijk is voor ons zelfbehoud en overlevingsmechanisme, zorgt dit ook niet vaak voor problemen.

In dit artikel kijken we hierna in relatie tot productiviteit. Of dit inhoud of dat product wat je ontwikkeld af wil hebben, of die thesis wil schrijven of dat boekverslag wil afmaken.

Het uiteinde doel

Het uiteindelijk doel is om een manier van werken te ontwikkelen die meer lijkt op die van een mier of die van een egel. Het werk doen (waarvan we bewust zijn wat de toegevoegde waarde voor ons leven is), maar dit te doen zonder onnodige spanningen en zonder uit te stellen.

Dus gewoon doen, zonder denken. Denken is natuurlijk wel iets wat geweldig is en wat (zover we weten) mensen uniek maakt. Echter, het kan ook tegen werken, dus het doel is om daarin goed te leren schakelen.

Redenen waarom we uitstellen

Het uitstellen of afstellen van iets heeft eigenlijk altijd een reden. Een clou voor die reden kan je verkrijgen uit welke gedachtes er in je op gaan.

 1. Perfectionisme
  Dit is voor mij persoonlijk een lastige, maar, ik dit is iets waar je wel door heen moet. Vaak stellen we dingen uit omdat we bang zijn dat als we iets slechts produceren of wat niet aan onze standaard voldoet dat we ons daar voor moeten schamen. Niets is minder waar. Dingen maken voordat je er eigenlijk klaar voor de bent, is juist de goed. je krijgt veel sneller echte feedback waarnemen wat mee kan. Je kan altijd nog verbeteren naar een volgende versie ūüėČ
 2. Ik weet niet hoe
  Dit is eigenlijk geen echt excuus meer in de tijd van het internet. Dit ‘excuus’ volgt vaak uit het kijken naar het eind resultaat en hoe ver je nog moet. Maar het resultaat is niet iets waarde teveel op moet focussen. stel, je wil gewicht verliezen (het resultaat), ga je dan continue denken aan dat het gewicht moet verliezen? Nee! ik je wil denken aan vragen als, hoe kan ik gezond eten, ok√© gisteren lukte het niet omdat ik te druk was dus morgen neem ik zelf een maaltijd mee om te voorkomen. Focus op het proces en niet op het resultaat.
 3. Te veel waarde hechten aan andere mensen hun mening
  Ik heb het hier over oprechte kritiek en opbouwende feedback. Iedereen heeft een menig, maar je moet onthouden iedereen struggled met dit soort problemen. Vaak zit dit ook verweven in hun mening. Voordat je iemands mening gaat gebruiken, vraag je af of je er achter staat en laat je je niet onnodig aan het twijfelen brengen.
 4. Ongeduldig
  Je kan geen ziek grote biceps verwachten door maar 1x naar de fitness te gaan. Geef het genoeg kans en blijf proces geori√ęnteerd.
 5. Het verzinnen van stomme excuses
  Je geest verzint allemaal redenen waarom iets een slecht idee is om te doen en rationeel weet je ook dat het nergens op slaat. Neem bijvoorbeeld als voorbeeld de fitness weer. Sommige mensen overtuigen zichzelf dat ze niet breed willen worden. Stom excuus, als het te veel wordt kan je namelijk altijd minder doen.

De eerste stappen

Op sommige punten ben ik waarschijnlijk kort door de bocht geweest, maar het punt is dit. Word je bewust van welke dingen voor jouw spelen. Zoek naar excuses om iets wel te doen bijvoorbeeld een ‘weet je wat, nog 1 zin, dat kan iedereen’.

En natuurlijk, ik snap dat iedereen dit heeft maar het idee is om het zoveel mogelijk te negeren. Wees bewust ervan dat je onderbewust ermee bezig is om onder het werk uit te komen. Geen enkel ander dier in het dierenrijk heeft problemen met wekten, dus blijkbaar is er geen enkel natuurlijk excuus te verzinnen. Doe het gewoon en laat het los ūüôā

Bonus Tip: De 20 Seconde regel. Als je merkt dat je ergens geen zin in hebt, neem je voor om er minimaal 20 seconden aan te werken zonder te oordelen. Het maakt dus niet uit of het geen wat je produceert¬†weg gooit of gebruikt, als je er maar minimaal 20 seconden aan hebt gezeten! Vaak is dit al voldoende¬†om ‘de kar in beweging te houden’.