Hoe je de hele dag op het kantoor zitten leuk en productief voor jezelf maakt

Iedereen heeft wel een een kantoor baan gehad waar je niet zoveel mee hebt, maar wat je een tijd moest doen om het brood – of eieren – op de tafel te krijgen. In de tijd van de baas kan je echter ook een aantal dingen sneaken (zonder dat hij het erg vind) om aan jezelf te werken.

Allereerst komt het neer op het accepteren van je situtatie. Alleen omdat je voor een baas werkt betekend niet dat je jezelf moet vergeten. Anders komt dit namelijk redelijk neer op slavernij (dat kan niet de bedoeling zijn). In deze blog laat ik je een aantal manieren zien waarop je aan jezelf kan werken in de tijd van de baas. Ook al is je baan saai, er zijn genoeg dingen die je kan doen om het voor jezelf de moeite waard te maken… en alsnog geld te verdienen

Don’t worry ;), deze dingen zorgen er niet voor dat je ontslagen wordt.

Aan je gewoontes werken

De meeste mensen die fulltime werken, werken op zijn minst 8uur per dag, dus 40 uur in de week. Sta hier even bij stil, dat is 1/3 van je dag en dan nemen we je slaap er in mee ook nog. Hoe tof zou het zijn als je deze tijd kan gebruiken om aan je gewoontes kan werken en een beter persoon voor je familie, vrienden en vriend of vriendin zou kunnen worden?

Een aantal gewoontes die zich goed lenen om aan te werken in de baas zijn tijd:

  • Lichaams houding – Een goede lichaams houding vertaald zich in meer zelfvertrouwen, minder problemen met je rug, betere stem en nog veel meer dingen. Een goede manier om hier aan te werken is door je de principes van de alexander techniek eigen te maken en hier bewust aan te werken. Door de hele dag te zitten ontwikkelen de meeste mensen op een gegeven moment rug klachten in hun leven. Hiermee voorkom je dit en gaat het werk je een stuk beter zonder stress af. Stress zorgt namelijk vaak voor een slechte houding, maar een slechte houding kan ook voor stijfheid en stress zorgen.
  • Water drinken – zet een timer op je telefoon om elk uuur een glas water te drinken. Hierdoor wordt je minder snel moe, eet je minder snacks en je kent alle andere voordelen van water wel. Het lijkt mischien simpel, maar het zijn de kleine dingen die we continue doen, die echt een invloed hebben. Een kleine tip, mocht je niet van water houden, neem een grote kan mee naar je werk en je favoriete fruit of vrucht kan je daarin doen. Dan heb je een smaakje aan je water
  • Singleness of focus (pomodoro) – Leer jezelf aan om met je gedachten bij 1 ding te zijn. Ik gebruik zelf de pomodoro techniek hiervoor. Wat de pomodoro techniek inhoud is dat je 25minuten met iets bezig bent, en daarna 5 minuten rust neemt. Dus even koffie haalt of beter water, maar in iedergeval even opstaat en stretcht. Tijdens zo’n focus sessie, staat je telefoon uit en ben je met niks anders bezig dan met 1 specifieke taak.

En ander voordeel, wat ik van deze techniek geleerd heb is dat je leert om in het hier en u te zijn, gedachtes aan de toekomst en het verleden verdwijnen. Het kan lastig zijn om zo te werken in het begin, maar je hebt 8uur op een dag om te oefenen 😉 Bij mij vertaalde het toepassen van deze techniek ook dat ik makkelijker met mijn gedachtes bij hetgeen wat ik aan het doen ben blijf, ook buiten werk om. Bijvoorbeeld, je telefoon in je broekzak laten zitten als je koffie doet met een vriendin.

Het is belangrijk om jezelf te herineren aan waar je aan wil werken, pak 1 ding tegelijk voor een aantal weken en zet een alarm, om de zoveel uur. Sommige dingen lijken erg simpel, maar het zijn de kleine dingen die je dagelijk doet, die het meeste invloed hebben.

Leer loslaten

Een kantoor baan is ideaal om aan bepaalde dingen als loslaten te werken. Vaak heb je orders op te volgen. Omdat je met andere mensen werkt en gehoor moet geven aan de leiding gevenden (of baas, welke niet altijd leiders zijn), kan je leren om los te laten.

Loslaten van uitkomst

Resultaat gericht denken maakt meer vaker meer kapot dan je lief is. Leer hoe je van het process kan genieten en gebruik de resultaten die je behaald om je process ter verbeteren. Het gaat dan om communicatie process, professioneel process en persoonlijk process. Welke 20% van de oorzaken leverd 80% van je stress op? Hoe kan je dit veranderen door je eigen instelling en perceptie of de situatie te veranderen? Als je je focust op het process dan komen de resultaten vanzelf. Maar boven al, wees eerlijk met jezelf

Maak andere mensen blij

Aan het einde van de dag, is het enige wat mensen willen is gelukkig zijn en lekker in hun vel zitten. Heb je dat wel eens, als je zelf eigenlijk niet goed in je vel zit, maar iemand anders helpt, dan ga je jezelf ook beter voelen? Dat komt omdat je de focus dan niet op jezelf legt. Iedereen zit met zijn eigen situaties en soms kan een lach van een vreemdeling je door de dag dragen, laat staan die van een collega of een vriend.

Dit kan heel simpel! In de winter doe ik af en toe eens een muts van een zwijntje op als ik anakom. Of ik een neem eigen starbucks beker mee, of iets anders glitterend. Mensen vinden het geweldig als je niet bang bent om je eigen ding te doen en daar luchtig en grappig over te doen. En ander idee is om een french press mee te nemen, en goede thee of coffee (illiy) en dit delen me je collega’s.

Lees een boekje in de pauze

Het is goed om jezelf aan andere ideen bloot te stellen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om als ik op de wc zit of tijdens de pauze een non-fictie boek te lezen. Op m’n e-reader, android app (lithium), of een samenvatting van blinkist. Non-fictie kan natuurlijk ook.

Als je niet van lezen houd kan je ook even mediteren. Wat ik soms doe is nadat ik mijn eten op heb en met andere mensen gesocialized heb op het werk, dat ik iets eerder naar mijn werkplek terug ga en even 10 minuten mediteer. Op youtube staan hele goede guided meditatie oefeningen tussen de 5 en 10 minuten. Dit helpt even om je hoofd leeg te maken, waarna je later weer fris verder kan.

Stel jezelf bloot aan nieuwe ideen

Vaak mag je van je baas natuurlijk wel muziek aan hebben staan of youtube op de achtergrond. Wat ik zelf vaak doe is liusteren naar bepaalde ideen van Allan Watts, bijvoorbeeld over philosofie of the law of attraction. Maar je kan ook naar audio boeken luisteren. De meeste mensen lezen niet eens 1 boek per maand, moet je na gaan als je 2 boeken ( een boek is tussen de 2 en 4 uur gesproken ) wat dat allemaal voor je creativiteit en persoonlijke productiviteit en doelen doet. Je kan natuurlijk ook 1 boek meerdere keren luisteren.

Op youtube staan veel audioboeken, het beste wat je kan doen is wat non-fictie aanslingeren. Als je geen youtube op het werk hebt, staat er in de beschrijving ook vaak een link naar een MP3 bestandje. Dit kan je op je telefoon, ipod of mp3 speler zetten. Met oordopjes in wordt je ook nog eens minder gestoord door collega’s die allemaal dingen van je willen. Win- win, je krijgt meer gedaan en je leert wat bij wat je later kan implementeren 🙂

Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat je het beste uit elke situatie haalt. Kijken naar wat je wel kan doen, in plaats van wat je niet kan. Ook al is werk niet altijd even leuk er is altijd wel iets waar je nog meer aan kan werken behalven alleen wat de baas van je wilt. Dit in mijns inziens ook belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling en je goed recht.