Super Snel Browsen Zonder Muis Met Vimium

Misschien heb je last gehad van RSI en zoek je manier om de muis minder te hoeven gebruiken? Misschien hou je er van om super veel tabbladen open te hebben staan, maar is het terug zoeken erin lastig. Hetzelfde probleem met je bladwijzers (bookmarks). Vimium is een extensie voor Chrome en FireFox die dit soort taken vele malen makkelijker maakt.

In deze blog leg ik uit hoe Vimium werkt en waarom iedereen dit eigenlijk geïnstalleerd zou moeten hebben.

Hier kan je vimium voor Chrome en Vimium voor FireFox downloaden.

Rond surfen zonder je muis te gebruiken

Als je de muis veel gebruikt met browsen, om tekst te selecteren, of om links te openen dan kost je dat erg veel tijd. Je moet continue heen en weer schakelen wat aandacht en focus kost, maar ook verhoogt dit het risico voor je op RSI.

Wat Vimium in principe doet is een aantal snel toetsen registeren. Door bijvoorbeeld op ‘F’ te drukken als je cursor niet in een invoer veld staat, krijg je het volgende scherm te zien:

Alles wat dus normaal gesproken aanklikbaar is krijg een teken. Door hierop te klikken open je de desbetreffende link. Wil je de link in een nieuw tabblad openen, daar is de toetsen combinatie ‘shift’ + ‘f’ voor. Je hoeft nu dus nooit meer je muis te gebruiken om links aan te klikken. Dit gaat drastisch sneller, je kans op RSI gaat drastisch omlaag en je het werkt ook nog eens prettiger als je eraan gewent bent.

Bladwijzers terug vinden

Met opslaan van bladwijzers is makkelijk er gebeurt snel. Je wil later even wat terug kijken dus je slaat het op. Maar laten we eerlijk zijn, wie organiseert ze regelmatig? Het terugvinden gebeurt dus echt niet meer! Vimium kan je hier mee helpen om snel in al je bladwijzers te zoeken.

Dit kan je doen met de sneltoets b en shift + B. Dan word je gepresenteerd met het volgende scherm:

Door te typen kan je zoeken in je bladwijzers, met de pijltjes toetsen kan je een bladwijzer selecteren. Als je de juiste gevonden hebt druk je op enter en als je deze pop-up weer weg wil hebben kan je de escape toets gebruiken.

In tabbladen zoeken

Dezelfde systematiek is ook te gebruiken om in al je open tabbladen te zoeken. De toetsen combinatie shift + T’ kan je hiervoor gebruiken:

Wat kan Vimium nog meer

Kom er achter met shift + ‘/’.

Praktische Tips

Vimium is erg handig maar het heeft een aantal wel een aantal gebreken. Hier onder nog een aantal praktische tip in het gebruik van vimium:

 1. Geef het een kans
  Alhoewel het super lekker werkt, heeft het net zoals alles wel even wat tijd nodig on te wennen. Gun dit het programma ook en je wil nooit meer terug.

 2. Gebruik de escape toets
  Sommige websites leggen de focus bij het laden gelijk op een invoer veld. Met de escape toets kan je de focus hier vanaf halen zodat je vervolgens de sneltoetsen van Vimium kan gebruiken. Met escape kan je ook de zoek functies in bookmarks en tabs van vimium sluiten.

 3. New Tab
  Helaas, maar vanwege beveiligingsredenen werkt vimium niet op een nieuwe tab pagina (blanco pagina die je krijgt wanneer je een nieuw tabblad opent in Google Chrome. Dit kan je oplossen door een plug-in te installeren die de nieuwe tab pagina automatisch door stuurt naar google bijvoorbeeld.

 4. Sommige website gebruiken zelf al short cuts
  Denk bijvoorbeeld aan gmail. Als je het fijn vind kan je vimium uischakelen op deze pagina’s door op het vimium icoontje te klikken.

Gebruik jij Vimium al? Wat vind je er makkelijk aan, en wat is juist lastiger? Wat is je favoriete toetsencombinatie? Laat het weten in de comment sectie!