Waarom Pen & Papier Beter Werkt voor Plannen dan Apps

De Google zoek resultaten liegen er niet om, we zoeken naar een app om dingen te verbeteren in ons leven. Een app voor productiviteit, planning ? En hoewel apps handig kunnen zijn, hebben ze nadelen.

De beste app om iets gedaan te krijgen is soms gewoon nog steeds pen en papier!

Maar wat zijn eigenlijk de problemen van apps? En waarom werkt papier en pen zo lekker en zo fijn?

Elke app op je telefoon is een business plan

Probeer een app te zien voor wat het is, een business plan om geld van jouw zat, naar die van de software ontwikkelaar te verplaatsen. Dit kan door middel van advertenties (dit kost je jouw aandacht) of direct door te iets te verkopen

Elke app wil echter je aandacht. De ontwikkelaar wil natuurlijk graag dat zijn app zoveel mogelijk gebruikt wordt. Om die aandacht te krijgen gebruiken ze slinkse technieken zoals slim ontworpen notificaties, emails en andere ‘verslavende’ elementen Juist hierdoor train je om afgeleid te zijn – als je al die functionaliteit niet uit zet te minste.

Een app ‘zie je niet liggen’

Het voordeel van een notitieblok wat op je bureau ligt met een planning is dat het je blijft confronteren tot je daadwerkelijk aan je planning werkt. Een app kan je makkelijk wegswipen – zeker als het geen wat je moet doen niet zo leuk is als op Facebook bladeren.

Te druk met structuur in chaos aanbrengen

Digitaal is het makkelijker om dingen te verslepen om de structuur ‘perfect’ te krijgen. Hiermee train je jezelf uitstel gedrag aan. Iets hoeft niet perfect te zijn om te beginnen.

Met pen en papier heb je maar te accepteren dat je het op deze manier gedaan hebt. Dit is iets goeds want hierdoor besteed je minder – maar als nog genoeg tijd – aan het plannen. En mocht het niet helemaal perfect zjin qua vorm of invulling, dan kan je dat meenemen in de planning van de volgende dag 🙂

Een oud jiddish gezegde luid “Mman plans, God Laughs” . Heb hier respect voor en pas je planning aan indien nodig.

Schrijven heeft meer significantie dan typen

Typen is motorisch gezien makkelijker dan schrijven. Als je blind kan typen, hoe vaak typ je wel eens door, terwijl je de in lucht staart, met je gedachten ergens anders bent, met iemand loopt (of zit) te praten. Dit betekend dat je makkelijker kan typen zonder echt je aandacht erbij te hebben. En je aandacht erbij hebben is nu juist het geen wat er voor zorgt dat het geen wat je plant of opschrijft significantie heeft!

Om iets op te schrijven blijft je focus veel beter bij wat je aan het doen bent en wat je opschrijft. Dit komt omdat je moet kijken naar wat je schrijft, het schrijven langzamer werkt dan je denkt, dus je moet er wel bij stil staan.

Hoe komt dit eigenlijk? In je hersenen is een structuur die het Reticulair Activatiesysteem genoemd word. Dit komt eigenlijk neer op selectieve waarneming. Dit is de reden waarom je alleen maar rode Mazda’s ziet als je een rode Mazda gekocht hebt. Maar dat je ook alleen maar problemen ziet als je alleen in problemen denkt, of dat je het positieve van welke situatie ziet als je positief denkt.

Maar wat is dan het voordeel van een app

Het grootste voordeel van een app ten opzichte van plannen op pen en papier is dat je dingen kan terug zoeken en evalueren. Ik gebruik mijn agenda bijvoorbeeld dus om mijn dag te plannen en dan kan ik evalueren waar ik tijd verpist heb en waar ik goed bezig ben geweest.

Het helpt me om later (elke zondag) terug te kijken naar mijn agenda en waar ik steken heb laten vallen qua performance en hoe ik dit in de toekomst beter kan doen. Was mijn energie bijvoorbeeld op na mijn 9 – 5 baan? Had ik teveel koffie gedronken? Als ik meer water mee neem, drink ik dan minder koffie? Dit zijn allemaal vraagstukken die ik aan de hand hiervan kan evalueren.

Zo ziet mijn agenda er bijvoorbeeld uit. Gelijk een aantal dingen die opvallen. Relatief veel pauzes. Maandag was ik vrij nerveus voor een paardrijwedstrijd, dus daarvoor heb ik minder (lees niks) gedaan gekregen wat ik eigenlijk nog wilde doen!

Zo’n overzich is lastig te verkrijgen met pen en papier

Hoe breng je de voordelen van apps over naar pen en papier

Deze doorzoekbaarheid maakt evaluatie makkelijker, maar het loont de moeite om een balans te zoeken in wat je op pen en papier doet en wat je in een app doet.

Qua planning doe ik zelf een ding op pen en papier, en dat is de drie belangrijkste taken die ik de volgende dag gedaan ga krijgen opschrijven. Dit is het meeste belangrijk. Digitale hulp middelen kan je vervolgens gebruiken om er zeker van te zijn dat deze drie taken ook daadwerkelijk bij dragen aan je eind doel!